- Kategorie
-
Olej z nasion konopi 250ml Czysty








Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 14.99 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Zamówienie telefoniczne: 576237457
Zostaw telefon |
Olej z nasion konopi 100%
Składniki: 100% olej z nasion konopi (Cannabis sativa L.) tłoczony metodą tradycyjna na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 38°C, niefiltrowany, nierafinowany, bez żadnych dodatków - w pełni naturalny, zawsze świeży.
Uwaga: Spróbuj znaleźć lepszy jakościowo olej! Bez dodatku oleju rzepakowego w przeciwieństwie do innych tańszych olejów znanych marek!
Pigułka wiedzy o tym produkcie:
Oleje tłoczymy raz w tygodniu, masz więc gwarancję dostawy świeżego produktu. Olej produkujemy z nasion odmiany Finola, uprawianej specjalnie pod produkcję oleju spożywczego. Nasz olej, dzięki temu, że nasiona długo dojrzewają, ma bogaty, delikatny, orzechowo-korzenny smak. Posiada on optymalny profil tłuszczowy.
Olej z nasion konopi jest cennym rarytasem wśród olei roślinnych. Nie ma drugiego takiego oleju roślinnego, którego ogólną zawartość w 80-85% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.Posiada idealne proporcje omega-6 do omega-3, stosunek ten wynosi 3 do 1. Charakterystyczna i rzadka w królestwie roślin jest obecność kwasu γ-linolenowy (GLA)należącego do rodziny kwasów Omega-6.
Istotne jest również występowanie w oleju z konopi kwasu stearydynowego, dzięki któremu organizm może sam wytworzyć kwasy omega -3 EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy). Wytwarzanie kwasu stearydynowego jest niestety u większości osób zaburzone, więc musi on być dostarczany z zewnątrz. Jednak prawie żaden produkt spożywczy nie zawiera tego kwasu.
W konopiach znajdują się również kwasy tłuszczowe Omega-9, które obniżają poziom cholesterolu i rozpuszczają złogi w naczyniach krwionośnych. Te kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu LDL - złego cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy - oraz podnoszą poziom „dobrego" cholesterolu HDL. Kwasy tłuszczowe Omega 9, chronią też tak jak kwasy Omega-3, przed zawałem serca oraz udarem.
Olej konopny zawiera również wiele witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D i E (silny przeciwutleniacz) oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, siarka, potas, żelazo, cynk i fosfor. W jego składzie jest także witamina K, która jest niezbędna do syntezy enzymów, białek i wpływa na krzepliwość krwi. Olej bogaty jest też w fitosterole.
Stosowanie:
Stosowanie:
Doustnie przyjmować 1 łyżkę oleju 1-2 razy dziennie lub w potrawach na zimno[2]. Olej konopny można spożywać w sałatkach, z serami, na świeżym chlebku, z kaszą, z cebulą i czosnkiem..
Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.
Olej nierafinowany. Nie nadaje się do smażenia, przeznaczony do spożycia wyłącznie na zimno. Sedymentacja osadu jest procesem naturalnym.
Olej z nasion konopi szczególnie jest polecany młodzieży w okresach, kiedy się dużo uczą i dzieciom w okresie rekonwalescencji.
Źródła:
[1] Sergeant S. i in., Gamma-linolenic acid, dihommo - gamma linolenic, eicosanoids and inflammatory processes; Eur J Pharmacol, Aug 2006
[2] Dr Henryk Różański https://rozanski.li/252/olej-z-konopii/
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.
Zapytaj o cenę hurtową w zakładce: B2B
- Producenci